SELAMA ini, Abdullah Hassan yang bekerja
sebagai chef di Kelab Danau Golf, Bangi, Selangor perlu menyimpan sisa makanan
sehingga menjangkau dua hari sebelum pihak berwajib datang untuk mengutip
sampah tersebut.
Hasilnya, bau yang tidak menyenangkan daripada
makanan yang bertindak balas dengan persekitaran mula menusuk hidung. Makhluk
perosak seperti semut dan tikus berkeliaran umpama berpesta makanan.
Masalah boleh menjadi lebih parah apabila tiba
musim cuti umum atau hari perayaan. Kehadiran ahli kelab yang ramai dan
kontraktor mengutip sampah yang bercuti menyumbang masalah tersebut menjadi
lebih kritikal.
Namun, itu semua sudah berlalu. Hal ini kerana
setiap malam makanan yang dikumpul akan diproses dalam sebuah mesin menjadikan
kuantiti sampah menjadi lebih sedikit, manakala bau busuk dan kotor sudah tiada
lagi.
Selepas kerja pembersihan dapur dilakukan,
saki-baki makanan yang dikumpul dibuang ke dalam sebuah kotak besi berukuran
panjang 1.2 meter, kelebaran satu meter dan mempunyai ketinggian 1.1 meter.
“Cara menggunakannya mudah, hanya memerlukan
empat langkah iaitu masukkan sampah, tekan butang mula, tunggu dan apabila
siap, hasilnya dikeluarkan,” kata Abdullah yang bertanggungjawab menguruskan
kotak besi itu.
Baru tiga bulan diperkenalkan di kelab golf
itu, kotak besi yang dikenali sebagai Mawes-PL menggunakan teknologi dari Korea
Selatan dalam memproses sisa makanan menjadi sejenis bahan yang boleh dijadikan
baja atau makanan ikan.
Cara penggunaannya berdasarkan konsep ‘plug
dan pergi’ iaitu pengguna hanya perlu menekan suis untuk memulakan proses dan
ia dibiarkan sahaja sehingga selesai.
Bahan yang terhasil adalah dalam bentuk
seakan-akan hampas kayu lembap berwarna hitam atau hitam kemerahan. Baunya pula
seperti makanan proses yang baru lepas dimasak.
Bahan hasil tersebut digunakan oleh pihak
kelab Danau-Golf menjadi baja organik di persekitaran padang golf tersebut.
Mesin tersebut telah dapat menjimatkan kos pengambilan sampah dan kos membeli
baja untuk pokok hiasan sekali gus menyelesaikan masalah sampah makanan
berlonggok tidak dikutip.
Kata Pengarah Eksekutif Waste Engineering
Solutions (Mawes), Noor Asmaraini Megat Hussain, Mawe-PL menggunakan konsep
Rapid Heating (sistem pemanasan pantas) dalam proses kitar semula sisa makanan
itu.
Saki-baki makanan yang dimasukkan ke dalam
mesin tersebut akan diproses dengan kaedah putaran bagi menyamarata bahan
sambil dipanaskan sehingga suhu 100 darjah celsius.
Proses mengitar semula akan berhenti secara
automatik apabila kuantiti air pada bahan buangan mencapai bacaan isipadu lima
peratus atau mengikut masa yang ditetapkan pada jumlah masa tertentu.
Jika hasil bahan kitar semula tersebut mahu
dijadikan makanan penternakan, ia sudah tentu tidak akan mendatangkan bahaya
kepada haiwan kerana ia diproses pada suhu yang diperlukan supaya kuman dan
bakteria jahat mati.
“Disebabkan menggunakan kaedah pemanasan, jika
pengguna rajin mengasingkan saki-baki makanan pepejal dengan membuang bahan
cecair, bahan boleh terhasil dengan lebih cepat,” terang wanita berusia 37
tahun itu.
Bahan hasil kitar semula makanan boleh
disimpan antara dua hingga tiga bulan. Julat hasil terbahagi pada dua bahagian
iaitu berkualiti tinggi dan rendah.
Kualiti tinggi adalah untuk dijadikan makanan
penternakan seperti ikan, manakala bahan yang dikategori sebagai kualiti rendah
boleh dibuat baja atau dibuang begitu sahaja.
Ia bergantung kepada sisa makanan yang dibuang
ke dalam Mawes-PL kerana untuk menjadikan makanan ikan, hanya produk makanan
sahaja boleh dibuang tanpa dicampur dengan produk bukan organik bersama-sama.
“Setakat ini tiada masalah dijadikan baja
tetapi untuk makanan ikan perlu mendapatkan pengesahan halal dan kandungan
nutrien daripada pihak berwajib,” ujar Asmaraini lagi.
Berbanding proses membuat kompos secara
tradisional yang menurut Asmaraini mengeluarkan gas karbon dioksida, Mawes-PL
tidak membebaskan sebarang gas dan tidak menggunakan mikroorganisma.
|
Bahan buangan yang terhasil bagi setiap 100
kilogram yang diproses adalah air jernih dengan isipadu lebih kurang 500
mililiter atau sebotol air mineral berharga RM1.
Menariknya, hasil kitar semula makanan akan
berkurangan sehingga 90 peratus berbanding kuantiti asal ketika dimasukkan ke
dalam Mawes-PL.
Jika Mawes-PL yang berkapasiti 100 kilogram
diproses pada kuantiti maksimum, hampas yang terhasil akan seberat lebih kurang
10 kilogram.
Jadi, ruang penyimpanan sampah sebelum ini
luas boleh dikecilkan dan kawasan pembuangan sampah yang boleh bertahan 20
tahun turut dapat dimanfaat pada tujuan lain.
Hasil yang diproses oleh Kelab Danau Golf
digunakan sebagai baja organik untuk tanaman sekitar kelab golf itu.
Asmaraini menyifatkan mesin Mawes-PL ringkas
dan kurang bermasalah jika kerja-kerja penyelenggaraan dibuat secara berkala.
Terdapat tiga peringkat penyelenggaraan iaitu
pemeriksaan bulanan, setiap enam bulan dan setahun sekali. Setiap bulan,
pemeriksaan sistem supaya berjalan dengan lancar dibuat.
“Bahagian yang kerap rosak ialah spring
apabila pengguna tidak mengasingkan bahan kitar semula dengan memasukkan semua
jenis sampah,” kata Asmaraini menjelaskan kesan tidak mengagihkan bahan
buangan.
Setiap enam bulan sekali mekanisme dan alat
ganti diteliti manakala setahun sekali, minyak termo perlu ditambah kerana
kebiasaannya kuantiti akan berkurangan. Ia tersejat akibat proses pemanasan.
Selain itu, Mawes-PL mempunyai sistem komputer
dalaman yang merakam setiap proses dan bahan yang dilakukan mesin tersebut,
Data yang dirakam digunakan untuk mendiagnosis
punca masalah ketika ia berlaku sebarang masalah jadi, kerja-kerja membaiki
yang tepat dan efisien boleh dibuat.
Pasaran mesin Mawes-PL menyasarkan
tempat-tempat seperti kondominium, pasar raya besar, hotel dan medan-medan
selera. Lokasi tersebut terkenal sebagai antara kawasan yang menghasilkan
banyak sisa makanan.
Hampir 60 peratus sampah yang dibuang oleh
seluruh rakyat Malaysia terdiri daripada saki-baki makanan dan sebahagian kecil
sahaja dikitar semula.
Selain itu, ia dibuang secara terus ke kawasan
lapangan sampah. Pembuangan secara terbuka boleh memberi kesan rumah hijau dan
merosakkan sistem pembentungan.
Sampah makanan juga boleh menggalakkan
pembiakan makhluk perosak, menimbulkan bau busuk dan menyakitkan mata yang
melihat.
No comments:
Post a Comment